Odată cu masiva vaccinare a populație, la sfârșitul anului 2020 virusul Covid-19 a devzoltat noi mutații. Se pare că noile mutații și ramuri dezvoltate sunt responsabile pentru răspândirea masivă și puternică a virusului. Aceasta provoacă mult mai multe daune imunității persoanelor, având un grad de transmisibilitate ascendent.

La sfârșitul săptămânii trecute cei de la laboratoarele BioNTech/Pfiter au declarat că vaccinul lor împotriva Coronavirusului poate să aibă efecte pozitive asupra unor „mutații cheie” ale tulpinelor britanice și sud-africane.

“Anticorpii persoanelor care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 neutralizează eficient o mutaţie cheie care se găseşte în ambele tulpini foarte transmisibile ale virusului, identificate în Regatul Unit şi în Africa de Sud”, ne transmit surse ale laboratorului într-un comunicat de presă. (sursă: capitol.ro)

Pentru a testa eficacitatea vaccinului, echipele Pfizer/BioNTech în colaborare cu Universitatea de Medicină din Texas au realizat mai multe teste, preluând doze de sânge de la 20 de persoane care primiseră vaccinul Pfizer.

white and black plastic bottle

Sursă foto: Unsplash.com/ Hakan Nural

Noile rezultate ale studiului realizat în parteneriat cu Universitatea de medicină din Texas, arată că eficiența vaccinului împotriva tulpinelor noi are un procentaj de 95%.

De asemenea, cu ajutorul persoanelor testate s-a descoperit că în sângele recoltat existau anticorpi benefici ce acționau suficient de bine împotriva celor 2 tulpini noi.  

Așadar, imunologii sunt de părere că, în prezent vaccinul celor de la Pfizer – BioNTech are efecte pozitive chiar dacă virusul s-a dezvoltat și a creat noi mutații și noi tulpini.

Apariția noilor ramuri și mutații ale virusului în Regatul Unit și Africa de Sud a pus o întreagă planetă pe jar din cauza ușurinței cu care acesta poate fi transmis.

În România, numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer-BioNTech a depășit numărul de 108.000 (început cu data de 27 decembrie – până în 10 ianuarie 2021), după ce în ultimele 24 de ore s-au vaccinat un număr de 5.993 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV).

Sursă: capital.ro, mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *