Conform Centrului Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes” depresia de iarna este o forma specifică a depresiei și face parte din așa numitele tulburări afective sezoniere, adica cele care „par” a fi cauzate de condițiile meteorologice si implicit de anotimpuri. Însă, chiar daca aceste simptome par să apară doar pe perioada sezonului rece, specialiștii spun că problema poate persista pe tot parcursul anului fără a ne da seama.

Nu mai este necesar să repetăm faptul că anul 2020 a fost un an „fără precedent”. Așadar, fiind afectați totodată și de situația you-know-who și de o iarnă remote mulți dintre noi căutam modalități de a trece mai ușor prin această perioadă. Dr. Norman Rosenthal, care a scris o carte numită „Winter Blues” spune că fenomenul de echinocțiu afectează un procentaj mare din populație datorită lipsei de lumină de afară. Aceștia ajung să experimenteze pierderi de energie, mâncatul compulsiv sau nevoia de somn constantă.

Următoarele sfaturi sunt preluate de la specialiști psihologi. Nu, n-o sa te vindeci de depresie dacă parcurgi o meditație ghidată o singură data…dar o să te simți mai bine. Ai încredere în proces.

1.Expune-te mai mult la lumină

Știm că în contextul actual mulți dintre noi ne culcăm atunci când răsare soarele, dar dacă totuși te trezești și mai e lumină afară fă-ți o favoare și deschide geamul. Stai în fața geamului timp de 10 minute. Uită-te la cactusul tău pe moarte. Planifică o plimbare pe timp de zi. Trebuie să-ți cumperi alt cactus oricum.

2. Repară-ți programul de somn

Nu e necesar să vin cu argumente științifice pentru cât de important este somnul în rutina noastră zilnică, dar în același timp știu că nici nu ajută să zic doar atât. Așa că o să ofer câteva variante non-profesionale pentru a adormi mai repede. Deși nu e ok să stai în fața TV-ului cu 2 ore înainte să adormi, de cele mai multe ori e aproape imposibil deoarece în această perioadă majoritatea ne mutăm de la birou la canapea (it’s called jogging, look it up).

Pentru a adormi cât mai repede există o singură regulă: nu începe un serial nou. Așa că o să recomand un mini documentar interactiv despre…meditație. Este produs de Headspace, aplicația cu meditații ghidate care te învață cum să fii mindful (whatever that means) în fiecare zi. Episoadele au 20 de minute și la finalul acestora o să fii ghidat spre o experiență liniștitoare pentru că degeaba te uiți la documentare despre meditație dacă nu aplici ce ai învățat. Mă rog, dacă nu a rezonat cu tine ideea asta poți la fel de bine să achiziționezi Melatonină, hormonul natural al somnului și vitamina D. De asemenea, există și invenții precum Dawn simulator, practic un ceas cu alarmă overpriced care poate lumina camera.

3. Sport

„Exercitiile aerobice cresc nivelul de dopamina, epinefrina, norepinefrina si serotonina. Dopamina insoteste procesul de invatare si este implicata si in procesele psihologice de compensare, imbunatatind astfel dispozitia. Activitatile sportive de intensitate sporita cresc nivelul de serotonina, ce amelioreaza anxietatea si depresia” spune un studiu realizat de MedLife.

Consider că până și o activitate cu impact mai mic cum ar fi un flow de yoga de 10 minute are același efect.

4. Menține-ți o rutină zilnică

Deși poate suna plictisitor, rutina poate să iți reseteze ritmul zilei. Dacă te trezești mereu la aceeași ora știi exact ce urmează să faci și asta nu-ți oferă oportunitatea de a crea scenariul nr. 1008 din cap cu toate anxietățile zilei respective. Investește într-un daily planner, scrie câteva lucruri pentru care ești recunoscător în acea zi. Sunt conștientă de cât de cheesy e, dar știu și că funcționează.

Pe scurt, o zi mai bună se regăsește în ceea ce consumi. Fie că e TV, nutriție, știri, gânduri, toate aceste lucruri au un mare impact asupra sănătății noastre mentale.

Surse: MedLife.ro, Cdt-babes.ro, washingtonpost.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *