Sectorul IT al României primește un nou impuls din partea Uniunii Europene, care va găzdui noul centru de competență în domeniul securității cibernetice în capitala țării, București.

Bucureștiul a fost în competiție cu alte șase orașe, Bruxelles, León, Luxemburg, München, Varșovia și Vilnius. În finală au intrat Capitala României și cea a Belgiei. Bucureștiul a câștigat cu 15 voturi la 12, în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE la sfârșitul zilei de 9 decembrie.

Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României la UE, după stabilirea sediului la București a declarat că,

„Capitala României își va asuma această sarcină într-un mod responsabil și dedicat, în beneficiul întregii Uniuni Europene”

Centrul Cyber se va ocupa în principiu de proiecte de gestionarea fondurilor de cercetare pentru securitatea cibernetică dar și de coordonarea unei rețele de centre naționale de coordonare, conectând comunitatea de securitate cibernetică din întreaga Europă. Fondurile de cercetare distribuite noului centru se vor ridica în jurul zecilor de miliarde de euro. Acesta pentru început va găzdui aproximativ 30 de angajați, crescând la 80 în anii următori.

Se va ridica sectorul IT din România?

IT a fost mult timp unul dintre principalii factori ai economiei românești.

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a dezvăluit printr-un mesaj pe o rețea de socializare vestea ce va avea un impact asupra sectorului IT în România.

„În urma unui vot la Bruxelles, România este țara care va găzdui noul Centru European pentru Securitate Cibernetica. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu multă hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple : oameni politici, din administrație și diplomați!”

De anul trecut, România este membru cu drepturi depline al Centrului de Excelență NATO pentru Atacuri Cibernetice.

Un factor cheie ce a ajutat la stabilirea noului sediu a fost stabilitatea sistemului de securitate cibernetică din orașul gazdă dar și viteza cu care internetul circulă pe întreaga suprafață a capitalei. Astfel, România ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană pentru numărul de femei angajate în domeniul IT.

Sursă: www.mediafax.ro, www.zf.ro, www.stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *