În timpul pandemiei din 2020 rata de reciclare din orașul Christchurch din Noua Zeelandă a scăzut drastic. În această direcție, managerul responsabil de resurse și recuperare al consiliului, a introdus o metodă de premiere similară cu cea a copiilor de grădiniță. Mai exact, casele care vor recicla ca la carte vor primi un sticker auriu pe pubelă, în timp ce rezidenților care nu se conformează le vor fi confiscate pubelele.

Sursa: Unsplash

În anul 2019 rata de camioane de gunoi care ajungeau cu deșeurile sortate a fost de 99%, dar în timpul pandemiei aceasta a ajuns la doar 48%. Noua Zeelandă are o rată mică de reciclare comparativ cu alte state. Tocmai din acest motiv, Christchurch își propune să crească eficiența reciclării.

Localnicii care iau ambalajele de pe produsele din categorii diferite, pun separat capacele de sticle și fac eforturi pentru a duce un stil de viață ecologic vor primi o steluță aurie pe pubelă. Locuitorii care nu se vor conforma la noul standard verde al orașului vor primi trei avertismente, după care li se va confisca pubela. Aceasta poate fi luată înapoi, dacă familia promite să recicleze selectiv.

Sursa: Unsplash

Ross Trotter, managerul responsabil pentru resurse și recuperare le-a spus celor de la The Guardian că această metodă s-a dovedit a fi foarte eficientă. Oamenii întreabă de unde pot face și ei rost de abțibild. Totodată, umilirea publică s-a dovedit foarte eficientă pe parcursul procesului. Nimeni nu vrea să fie acel vecin care nu reciclează, sau care nu are steluța aurie pe pubelă.

Te-ar putea interesa și:

Sursă: The Guardian

One thought on “Steluțe aurii pentru cei care reciclează”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *